NOS NieuwsAangepast

Berlusconi: jaar cel voor afluisteren

Silvio Berlusconi is in een afluisterschandaal veroordeeld tot een jaar cel. De rechtbank in Milaan legde hem die straf op voor het publiceren van afgeluisterde telefoongesprekken.

De kans dat Berlusconi achter de tralies verdwijnt is klein, omdat hij vrijwel zeker beroep zal aantekenen. De veroordeling hoeft ook geen blokkade te betekenen voor deelname aan een nieuwe Italiaanse regering. Berlusconi's partij deed het bij de afgelopen verkiezingen beter dan was verwacht.

Verantwoorden

Het afluisterschandaal speelde zich af in 2005. Een krant van Berlusconi's mediaconcern publiceerde toen afgeluisterde gesprekken over de mislukte poging om een bank over te nemen.

In een andere zaak werd de Italiaanse politicus en mediamagnaat vanochtend in hoger beroep vrijgesproken. Berlusconi en zijn concern Mediatrade hebben zich volgens de hoogste Italiaanse rechtbank niet schuldig gemaakt aan belastingontduiking.

Berlusconi was ervan beschuldigd dat hij film- en televisierechten voor kunstmatig hoge prijzen had gekocht en dat hij op die manier in 2004 voor 10 miljoen euro aan belasting heeft ontdoken.

Er lopen nog meer rechtszaken tegen Berlusconi. Het bekendste proces is 'Ruby-gate', waarin hij zich moet verantwoorden voor machtsmisbruik en het bevorderen van prostitutie van minderjarigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl