Pyongyang: preventieve kernaanval

Aangepast

Noord-Korea heeft gedreigd met een preventieve nucleaire aanval op het Westen. "Wij hebben daartoe het recht, gezien de bedreigingen van vijandige landen'', zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen het staatspersbureau in Pyongyang.

"Omdat de Verenigde Staten op het punt staan een nucleaire oorlog te beginnen, zullen wij ons recht gebruiken op een preventieve nucleaire aanval op het hoofdkwartier van de agressor om onze belangrijkste belangen te beschermen. Een tweede Koreaanse oorlog is mogelijk onafwendbaar'', zei de woordvoerder.

Sancties

De Koreaanse Oorlog begon in 1950 met een aanval van het communistische Noord-Korea op Zuid-Korea. Hij eindigde in 1953 met een wapenstilstand, maar er is nooit een vredesverdrag getekend.

Noord-Korea heeft de Amerikanen er de laatste jaren bij herhaling van beschuldigd dat zij in Zuid-Korea militaire oefeningen houden als voorbereiding op een kernaanval op het noorden.

Het dreigement van een preventieve nucleaire aanval wordt in verband gebracht met een vergadering van de VN-Veiligheidsraad. Die komt vandaag bijeen om te praten over verscherping van de sancties tegen Noord-Korea vanwege de atoomproeven en raketlanceringen die dat land heeft uitgevoerd.

STER Reclame