NOS NieuwsAangepast

Grote auto duurder in parking

Automobilisten met een grote auto zijn in de toekomst meer parkeergeld kwijt dan mensen met een kleine auto. Technologiebedrijf TKH werkt aan een systeem dat auto's opmeet en berekent hoeveel parkeerruimte gebruikt wordt.

Automobilisten die hun auto scheef parkeren in twee vakken, moeten daar in de toekomst ook voor betalen. Er lopen experimenten in een aantal Nederlandse parkeergarages. TKH zegt dat er veel belangstelling is voor het systeem.

Voordeel

Volgens het bedrijf moet het meetsysteem niet gezien worden als melkkoe voor de parkeergarages, maar kunnen consumenten er ook veel voordeel van hebben.

"Je kunt bewust kiezen om goedkoper te parkeren door ver van de uitgang te gaan staan, of juist meer betalen en het gemak hebben dat je minder ver hoeft te lopen", zegt directeur Van der Lof van TKH.

Rondrijden

Hij verwacht dat parkeergarages door het systeem ook duidelijker kunnen aangeven waar nog lege plekken zijn, zodat automobilisten niet meer eindeloos hoeven rond te rijden.

TKH verwacht dat het systeem aan het eind van dit jaar in de eerste parkeergarages ingezet kan worden. Behalve uit Nederland is er ook belangstelling uit andere Europese landen en uit Amerika.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl