Senator spreekt 13 uur over drones

Aangepast op

De Amerikaanse Senator Rand Paul heeft een toespraak van 13 uur gehouden om president Obama te dwingen tot duidelijkheid over zijn drone-beleid. Paul gebruikte de 'filibuster', waarbij een politicus zo lang mag spreken als hij het volhoudt, om de benoeming van CIA-baas Brennan te frustreren. Paul wil van de regering-Obama de belofte dat staatsburgers op Amerikaanse bodem nooit worden aangevallen met drones. Obama weigert die garantie te geven, omdat hij in de strijd tegen terrorisme alle opties wil openhouden. Minister van Justitie Holder verwees daarbij naar aanvallen als Pearl Harbor en 9/11.

Filibuster

Paul nam geen genoegen met dat antwoord en besloot daarom tot de filibuster. Hij nam kort voor het middaguur het woord en bleef spreken. Na middernacht stopte hij, hoewel Obama nog geen antwoord had gegeven. "De president mag niet rechter, jury en beul tegelijk zijn", zei Paul in zijn toespraak. "Hier hebben we rechters voor. Als een man je in het geheim mag beschuldigen, dan merk je dat pas als je de drone hoort, enkele seconden voor je dood." Tijdens de filibuster kreeg Paul de steun van een handjevol Republikeinen en - opmerkelijk genoeg - één Democraat, Ron Wyden uit Oregon. Zij namen af en toe het woord om Paul even te laten bijkomen.

Niet duidelijk

Het gebeurt niet vaak dat senatoren zo lang spreken, maar de toespraak van Paul is geen record. Senator Strom Thurmond sprak in de jaren 50 ruim 24 uur over zijn bezwaren tegen een burgerrechtenwet. Paul, zoon van oud-presidentskandidaat Ron Paul, werd in 2010 gekozen voor de staat Kentucky, met steun van de Tea Party-beweging. Hij denkt erover om in 2016 aan de presidentsverkiezingen mee te doen. Hoewel het debat over de benoeming van Brennan nu is afgerond, is het nog niet duidelijk wanneer de Senaat over zijn kandidatuur zal stemmen.