NOS NieuwsAangepast

Rutte: kabinet kende rotstart

Premier Rutte vindt dat zijn tweede kabinet "een rotstart" heeft gehad. Hij doelde daarmee op de onrust die kort na het aantreden van het kabinet binnen de VVD ontstond over de inkomensafhankelijke zorgpremie. De achterban reageerde woedend omdat veel mensen met een hoger middeninkomen fors moesten inleveren.

Het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie verdween vanwege de ophef in de prullenmand. Rutte erkende eerder al dat hij als onderhandelaar een fout had gemaakt, maar liet zich niet eerder in zulke negatieve bewoordingen uit over de start van het kabinet.

Asfalt

Het kabinet zit nu door de slechte economische vooruitzichten opnieuw in zwaar weer. Rutte sprak gisteravond op een partijbijeenkomst in Zeist. Aanwezige VVD'ers uitten daar opnieuw kritiek op het kabinet. Zo vinden ze dat de bezuinigingen te veel ten koste gaan van investeringen in asfalt.

De VVD-leider verweerde zich ook tegen het verwijt dat het kabinet de lasten verzwaart. Hij erkende dat lasten verzwaren "niet in de liberale genen zit, maar wat moet dat moet." Het is volgens hem nodig om een belangrijk liberaal doel te bereiken: het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Hij vroeg de aanwezige VVD'ers om die "positieve boodschap" uit te dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl