NOS NieuwsAangepast

PvdA wil scholen kunnen vergelijken

De PvdA wil dat basisscholen meer informatie gaan vrijgeven, zodat ouders eenvoudiger een school kunnen uitzoeken voor hun kind.

Dat zegt PvdA-Kamerlid Ypma naar aanleiding van het besluit van staatssecretaris Dekker om de Cito-scores openbaar te maken.

Ze wil dat Dekker met een systeem komt waardoor scholen niet alleen vergeleken kunnen worden op basis van de Cito-scores, maar ook op andere terreinen. Ze vreest dat ouders in de openbare Cito-scores een soort "ranglijst" zien tussen scholen en dat dat leidt tot een afrekencultuur.

Cito-scores publiceren

Ypma wil dat ouders op de website van een school bijvoorbeeld informatie kunnen vinden over wat een school doet aan cultuur, tekenen of techniek. "Als je uit ieder kind het talent wil halen dat erin zit, dan is het wel mooi om de school te selecteren op basis van een website waar veel informatie op staat", aldus het PvdA-Kamerlid.

Staatssecretaris Dekker heeft besloten om de Cito-scores te publiceren op verzoek van RTL Nieuws, dat om de gegevens had gevraagd via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Hij beaamt dat de kwaliteit van een school van meer afhangt dan van de Cito-score alleen, maar zegt dat hij de publicatie ervan niet kan tegenhouden.

De partijen in deTweede Kamer zijn niet allemaal enthousiast dat de Cito-resultaten bekend worden. Het CDA, D66 en de SP vinden het geen goed voornemen, omdat de scores geen reëel beeld zouden geven van hoeveel een kind op een school leert.

Volgens VVD-Kamerlid Straus gaat het om een "momentopname". De PVV is niet tegen de publicatie, maar waarschuwt ouders wel dat de Cito-scores eigenlijk niet zoveel zeggen. "Het is een kaal cijfer", aldus PVV-Kamerlid Beertema.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl