NOS NieuwsAangepast

Microsoft krijgt megaboete: 561 miljoen euro

Microsoft heeft een boete van 561 miljoen euro gekregen, omdat gebruikers nog steeds te weinig keuzeruimte hebben bij het kiezen van een webbrowser. In 2009 maakte Microsoft daar een afspraak over met met eurocommissaris Neelie Kroes.

€561m fine for #Microsoft - @eu_commission has acted because they did not give users the web browser choice they agreed with me in 2009@NeelieKroesEU

Internet Explorer zit ingebouwd in Windows en je kreeg dan ook altijd standaard Microsofts browser aangeboden. In 2009 beloofde het bedrijf dat ze mensen voortaan de keuze zouden geven tussen de 12 populairste browsers. Dat moest er ongeveer zo uitzien.

Maar met een update van Windows werd die keuzemogelijkheid weer weggehaald. Volgens Microsoft een "technische fout". In Europa hebben zo'n 15 miljoen mensen het keuzescherm niet gezien. En dat is misbruik maken van je dominante marktpositie volgens Brussel.

Dus startte de Europese Commissie een onderzoek, waaruit bleek dat Microsoft zich inderdaad niet aan de afspaken had gehouden. Het is de eerste keer dat een bedrijf een boete krijgt voor het niet naleven van de afspraken.

Reactie

Microsoft schikt zich in zijn lot en zal de boete gewoon betalen. De 561 miljoen is zo'n 3 procent van Microsofts omzet in 2012. Dat had nog veel meer kunnen zijn (de regels laten een boete van 10 procent van de omzet toe), maar omdat het bedrijf meewerkte aan het onderzoek valt de boete dus relatief mee.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl