NOS NieuwsAangepast

President Hugo Chávez overleden

De Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden. Hij had kanker en werd daarvoor de laatste tijd verschillende malen in Cuba behandeld. Chávez was 58 jaar.

In een emotionele verklaring maakte vicepresident Maduro, die werd geflankeerd door bijna de hele militaire staf, het overlijden van de president bekend. Hij zei dat Chávez om 16.25 uur lokale tijd vredig was heengegaan.

Eerder op de avond noemde Maduro de gezondheidstoestand van de president, die in een ziekenhuis in Caracas werd verpleegd, kritiek. Hij sprak van de moeilijkste uren sinds Chávez' laatste operatie, eind vorig jaar. De gezondheidstoestand van de president was de laatste tijd verder verslechterd door een infectie aan de luchtwegen.

Omstreden

Chávez was president van Venezuela sinds 1999 en was zowel nationaal als internationaal omstreden. Hij claimde dat hij het socialisme van de 21ste eeuw had uitgevonden, waarvan vooral de armen moesten profiteren. Hij verzette zich tegen de Verenigde Staten en onderhield nauwe banden met het communistische Cuba en zijn vrienden Fidel en Raúl Castro.

Hij nationaliseerde veel bedrijven, vooral op het gebied van energie en voedselproductie. Critici zeggen dat hij dat alleen kon doen dankzij de enorme olierijkdommen van het land.

Referendum

In 2002 werd hij na een demonstratie waarbij geweld tegen betogers werd gebruikt, door de militairen gedwongen af te treden.

Kort daarna kreeg hij, vooral door de steun van de arme bevolking, via een referendum de mogelijkheid om door te gaan.

TV

Chávez probeerde zich als man van het volk neer te zetten, onder meer in zijn eigen tv-programma Aló Presidente, waarin kijkers met de president konden bellen.

Hij gaf openlijk toe dat zijn belangrijkste doel was aan de macht te blijven in zijn strijd tegen het kapitalisme.

Verkiezingen

vorig jaar herkozen

De leider van het congres in Venezuela, Diosdado Cabello, zou volgens de grondwet tot aan de nieuwe verkiezingen als waarnemend president moeten optreden, maar vannacht werd bekend dat vice-president Maduro het presidentschap voorlopig overneemt.

Lees hier de uitgebreide necrologie van Hugo Chávez: Socialisme of de dood

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl