NOS NieuwsAangepast

EU-referendum op bordje Kamer

De Tweede Kamer moet zich binnenkort uitspreken over een eventueel EU-referendum. Het burgerinitiatief BurgerforumEU heeft 40.000 steunbetuigingen gekregen en dat is genoeg om de Kamer te dwingen over het onderwerp te praten.

De organisatie wil dat er een referendum komt waarin burgers stemmen over het wel of niet verder overdragen van nationale bevoegdheden aan de Europese Unie.

Bevoegdheden

Een van de initiatiefnemers van BurgerforumEU is hoogleraar financiële geografie Ewald Engelen. Hij is tegen de verdere overdracht van bevoegdheden. Volgens hem verliezen landen in hoog tempo zeggenschap over nationale begrotingen. Hij vindt dat burgers zich daar op zijn minst over moeten kunnen uitspreken in een referendum.

Engelen hoopt dat na een eventueel referendum blijkt dat kiezers tegen de verdere overdracht van bevoegdheden zijn. Volgens hem wordt er namelijk "binnen de eurozone beleid gevoerd wat er op dit moment toe leidt dat burgers in de eurozone alleen maar armer worden".

Volgens BurgerforumEU is een meerderheid van Nederland voor een referendum over dit onderwerp. Engelen hoopt dat nog veel meer mensen het initiatief zullen steunen, want bij 300.000 steunbetuigingen "kunnen we het parlement passeren en een raadgevend referendum afdwingen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl