NOS NieuwsAangepast

50 miljoen tegen jeugdwerkloosheid

Het kabinet komt met allerlei maatregelen om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Het trekt daarvoor 50 miljoen euro uit. Zo'n 15 procent van de jeugd is werkloos en minister Asscher noemt de vooruitzichten voor de korte termijn niet goed.

Het kabinet zet in op een regionale aanpak van de problemen: "De regio is de plek waar gemeenten met kennis van de lokale situatie jongeren ondersteunen naar een opleiding of een baan", zegt het kabinet. En het roept de verschillende sectoren op meer aandacht te besteden aan het bieden van banen aan jongeren. Verder komt er een speciale ambassadeur voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid.

Uitkering

Ook komen er extra initiatieven om jongeren aan een stage of leerwerkbaan te helpen en om vroegtijdig schoolverlaten te voorkomen.

Het kabinet vindt een methode die in Rotterdam wordt gebruikt een goed voorbeeld: jongeren zoeken daar via een "Startersbeurs" zelf een bedrijf waar ze zes maanden aan de slag kunnen. De gemeente draagt 400 euro bij en de werkgever 100 euro. De gemeente wil zo voorkomen dat jongeren afhankelijk worden van een uitkering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl