NOS NieuwsAangepast

Boy Edgar Prijs voor Oene van Geel

De VPRO Boy Edgar Prijs is dit jaar toegekend aan altviolist/componist Oene van Geel. De Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in Nederland op het gebied van jazz en geïmproviseerde muziek.

De prijs bestaat uit een bedrag van 12.500 euro en een plastiek van Jan Wolkers. De uitreiking is op 9 juni in het Bimhuis in Amsterdam. Van Geel mag voor die gelegenheid zelf een concertavond samenstellen.

Oene van Geel (1973) krijgt de prijs voor zijn virtuoze improvisatietalent. Zijn muziek omvat jazz, Indiase muziek, kamermuziek en vrije improvisatie.

'Superieure swing'

Volgens de jury onderscheidt Van Geel zich met een superieure swing, een groot improvisatievermogen, een grondige kennis van de jazzgeschiedenis en een permanente nieuwsgierigheid naar andere muziekgenres, waarmee hij op a-typische wijze een voorbeeld stelt binnen de cross-over wereld:

Als speler is hij momenteel actief met Zapp 4, Estafest, The Nordanians en zijn nieuwe multimedia project OOOO. Naast het spelen met deze formaties wordt hij regelmatig uitgenodigd als improviserend gastsolist.

Eerder kreeg Van Geel de Kersjes Prijs (2005, met Zapp 4), de Deloitte Jazz Award (2002), Dutch Jazz Competition (2001) en de Jur Naessens Muziekprijs (2000).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl