CBG verdedigt behoud Diane-pil

time icon Aangepast

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt het van de markt halen van de hormoonpil Diane-35 een te ingrijpende beslissing, omdat veel vrouwen met acne er baat bij hebben. Wel adviseert het CBG de pil niet meer voor te schrijven aan nieuwe patiƫnten en hem alleen te gebruiken als middel tegen acne en niet als anticonceptiemiddel.

Wilna Wind van de Patiƫntenfederatie NPCF wil wel dat de pil van de markt wordt gehaald, nu bekend is geworden dat die tot trombose kan leiden. Ze noemde het advies van het CBG eerder op de dag "wel heel voorzichtig".

Het CBG wil de resultaten afwachten van een Europees onderzoek naar de pil. Die worden in mei verwacht. Het college wijst erop dat Diane-35 voor zover bekend niet gevaarlijk is voor vrouwen die hem al langer slikken. Het risico op trombose is het hoogst tijdens de eerste maanden van het gebruik.

Sterfgevallen

Het CBG zegt geschrokken te zijn van de recente meldingen van mogelijke doden door de pil en volgt de ontwikkelingen op de voet. Inmiddels wordt Diane-35 in verband gebracht met de dood van elf vrouwen in Nederland. Sommige sterfgevallen waren meer dan tien jaar geleden en er waren vrouwen bij met andere risicofactoren voor trombose en longembolie.

Bert Leufkens van het CBG vindt wel dat er iets mis is met het systeem van onderzoek naar bijwerkingen van geneesmiddelen. Hij zegt dat daar binnen zijn organisatie nu serieus naar gekeken wordt.

Advies

Het college adviseert vrouwen niet acuut te stoppen met het gebruik van Diane-35 maar bij ongerustheid naar de arts te gaan. In Nederland gebruiken ten minste 160.000 vrouwen deze pil.

STER Reclame