NOS NieuwsAangepast

Toezicht kinderopvang niet op orde

51 gemeenten doen nog altijd niet genoeg om de kwaliteit van de kinderopvang te garanderen. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs.

De gemeenten voldoen niet aan de minimumnormen voor toezicht en handhaving. Wat er mis gaat loopt uiteen, zegt de inspectie. Soms worden niet alle crèches gecontroleerd, andere gemeenten hebben te weinig mensen in dienst om toezicht te houden, soms ontbreekt een duidelijk handhavingsplan.

Onbegrijpelijk

De Belangenorganisatie voor Ouders In de Kinderopvang (Boink) vindt het onbegrijpelijk dat nog niet alle gemeenten aan de eisen voldoen. "Wij controleren al acht jaar en nog nooit heeft het toezicht aan alle eisen voldaan", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. "Er moet harder gewerkt worden."

Boink wil dat gemeenten nog twee jaar de kans krijgen om hun zaken op orde te krijgen. "Daarna moeten we constateren dat de toezicht daar niet in goede handen is."

C-lijst

Volgens de inspectie zijn alle 51 gemeenten daar nu ook mee bezig. Ze staan allemaal op een zogenoemde B-lijst, een lijst met gemeenten in een verbetertraject.

Er is ook een C-lijst, voor gemeenten die niet aan de eisen voldoen en ook geen werk maken van verbetering. Daar staat geen enkele gemeente op.

Amsterdam

Ook de gemeente Amsterdam, waar de zedenzaak rond Robert M. ruim twee jaar geleden aan het licht kwam, voldoet nog niet aan alle eisen.

Volgens de inspectie reageert Amsterdam te langzaam op signalen dat er iets mis is bij een kinderopvanglocatie. De stad werkt hier hard aan en heeft haar zaken naar verwachting eind dit jaar op orde.

Transparantie

Boink pleit voor meer transparantie in de sector. Ouders zouden kinderopvanglocaties makkelijker en onafhankelijk moeten kunnen vergelijken, bijvoorbeeld op een website.

Ook wil Boink dat er meer controle komt op de pedagogische kwaliteit van de kinderopvang. De huidige controle is vooral gericht op aantallen kinderen en vierkante meters, zegt Boink. Ouders moeten volgens de club kunnen zien welke kinderopvang de beste pedagogische kwaliteit biedt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl