NOS NieuwsAangepast

Diane 35-pil niet uit de handel

Nederland haalt de Diane 35-pil niet uit de handel. Dat antwoordt minister Schippers van Volksgezondheid op Kamervragen van de PVV. Die partij wilde weten of de minister maatregelen neemt omdat er een onderzoek loopt naar de veiligheid van de anticonceptiepil.

Schippers schrijft dat ze niet bevoegd is om geneesmiddelen uit de handel te nemen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen gaat daarover.

Vorige maand kreeg die instantie een melding over een jonge Nederlandse gebruikster van de Diane 35-pil die overleed aan een longembolie. Waarschijnlijk heeft de pil een rol gespeeld bij het ontstaan van die bloedprop.

Trombose

Onlangs is mogelijk een tweede zaak naar boven gekomen, uit 2004, schrijft de minister. Het is volgens haar al bekend dat het gebruik van de pil in zeldzame gevallen kan leiden tot trombose en het ontstaan van een embolie. Daar wordt al nadrukkelijk voor gewaarschuwd in de bijsluiter, schrijft ze.

Frankrijk haalde de pil uit de handel nadat vier gebruiksters waren overleden door longembolieën. Schippers vindt het te vroeg om de pil hier van de markt te halen. Ze wil eerst het Europese onderzoek afwachten dat nu loopt. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen adviseert patiënten om niet te stoppen met de pil, maar om naar de huisarts te gaan als ze zich zorgen maken, schrijft Schippers.

Acne

De anticonceptiepil Diane 35 en de merkloze varianten daarvan worden in Nederland vooral voorgeschreven voor als middel tegen acne, lichte overbeharing en een vette huid.

De PVV wilde ook weten of Schippers kan garanderen dat het middel veilig te gebruiken is. De minister schrijft dat er geen 100 procent veilige geneesmiddelen zijn en dat elk middel risico's heeft op bijwerkingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl