De Europese Commissie wil het meenemen van vloeistoffen en gels in de handbagage van vliegtuigpassagiers versoepelen.

Sinds 2006 gelden strenge regels voor spullen als shampoo, lenzenvloeistof en deodorant in vliegtuigen. Die regels werden ingevoerd na pogingen van terroristen om vliegtuigen op te blazen met zelfgemaakte explosieven, die verstopt waren in flesjes.

Vanaf 2014 worden op de vliegvelden speciale scanners geplaatst die vloeistoffen kunnen analyseren. Die scanners worden op dit moment getest, onder meer bij TNO in Rijswijk. Begin vorig jaar zijn ze al eens uitgeprobeerd op Schiphol.

Hoe die scanners werken wil TNO niet zeggen. "Als het om beveiliging gaat, doen we daar geen uitspraken over", zegt een woordvoerder.

Jaarverslag

Nu worden er bij de controles op Schiphol nog veel vloeistoffen in beslag genomen. In het jaarverslag van de luchthaven staat dat er in 2011 15.000 kilo aan vloeistoffen en gels is weggegooid, vooral shampoo, drank, pindakaas en tandpasta.

Vooruitlopend op de nieuwe regels stopt Schiphol met het bijhouden van de hoeveelheden weggegooide vloeistoffen en gels.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil over de nieuwe regels niets kwijt. Een woordvoerder benadrukt wel dat Nederland de Europese regelgeving zal volgen.

STER reclame