NOS NieuwsAangepast

Cybercrime treft één op de acht

Eén op de acht Nederlanders zegt afgelopen jaar slachtoffer te zijn geweest van cybercriminaliteit. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS rekent ook zaken als pesten op internet onder criminaliteit, politie en justitie doen dat niet.

Vorig jaar is in het Monitor-onderzoek voor het eerst gekeken naar hacken en pesten op internet. De helft van de cyber-slachtoffers meldde dat er was ingebroken op hun computer, smartphone of e-mailaccount. Een kwart was slachtoffer van pesten via internet, evenveel mensen werden de dupe van verkoopfraude.

Relatief vaker

De 'traditionele' criminaliteit zoals inbraak, geweld of diefstal, komt nog steeds het meeste voor. Eén op de vijf Nederlanders had daarmee te maken. Eenderde voelt zich wel eens onveilig, blijkt uit de Monitor.

Jongeren hebben relatief vaker te maken met cybercrime. Bijna een op de vijf jongeren tussen 15 en 25 jaar werd slachtoffer van computercriminaliteit. Ook bij 25- tot 45-jarigen is dit aandeel met 15 procent hoger dan gemiddeld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl