Door redacteur Jeroen Schutijser

Alle academische ziekenhuizen willen af van de plofkip in hun warme patiënten-maaltijden. "Wij zien het belang van een meer duurzame productie van vlees en kipproducten. Vooral het antibioticagebruik binnen de vee-industrie willen wij tegengaan", aldus een woordvoerder van het landelijke voedingsorgaan van UMC's.

Als eerste zijn vanaf vandaag de maaltijden van UMC St. Radboud Ziekenhuis in Nijmegen plofkip-vrij. Het ziekenhuis stapt over op de scharrelkip met twee Beter Leven-sterren van de Dierenbescherming. "Diervriendelijker gehouden kippen groeien langzamer en zijn gezonder, waardoor zij minder antibiotica nodig hebben", aldus dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

MRSA en ESBL

De stap van de acht universitaire ziekenhuizen is volgens Wakker Dier een duidelijk signaal aan de supermarkten. "De supers willen overstappen op een halfbakken plofkip-light. Het Radboud-ziekenhuis laat zien dat je vandaag de dag de plofkip gewoon kunt omruilen voor een echte scharrelkip."

Het hoge gebruik van antibiotica in de vee-industrie is mede oorzaak van het ontstaan van de multiresistente bacteriën MRSA en ESBL, die een gevaar vormen voor de volksgezondheid en in ziekenhuizen voor veel problemen zorgen. "Die resistentie is echt een ongelooflijk groot probleem", aldus het voedingsorgaan. "Maar de verkrijgbaarheid van niet-plofkip is niet eenvoudig. Het aanbod is nog erg klein".

Beter Leven-ster

Behalve Wakker Dier, toonde ook de Dierenbescherming zich eerder deze week ontstemd over de berichten van de supermarkten over 'de nieuwe kip' die de plofkip moet vervangen. Aanvankelijk zouden supers vanaf 2020 kippen gaan verkopen met één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. De kip die de supermarkten straks in de schappen leggen, verdient volgens de Dierenbescherming niet eens die ene ster.

"Dat betreur ik", aldus directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. "Negentien volwassen kippen op een vierkante meter, kunnen wij niet honoreren met een ster. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet het nieuwe akkoord tussen supermarkten worden aangepast".

STER reclame