NOS NieuwsAangepast

Rellen Bangladesh: tientallen doden

Bij rellen in Bangladesh zijn zeker 42 doden gevallen. De rellen braken uit nadat een speciaal tribunaal gisteren de doodstraf had uitgesproken over vicevoorzitter Sayedee (73) van de islamitische partij Jamaat-e-Islami. Hij heeft zich volgens het tribunaal bij de onafhankelijkheidsoorlog in 1971 schuldig gemaakt aan onder meer massamoord en verkrachting.

Na de uitspraak gingen aanhangers van Jamaat-e-Islami overal in het land de straat op. Ze vielen overheidsgebouwen aan, staken huizen van politieke tegenstanders in brand en vochten met de politie. De politie bestreed de rellen met traangas en kogels. Onder de 42 doden waren ook zes politieagenten.

In beroep

Vandaag worden nieuwe protestdemonstraties verwacht. Jamaat-e-Islami heeft zijn aanhangers opgeroepen om naar moskeeën te komen, om voor de doden te bidden. De regering heeft de veiligheidstroepen in staat van paraatheid gebracht. Daaraan worden nog 10.000 man grensbewakingstroepen toegevoegd.

De advocaat van Sayedee zegt dat zijn cliënt in beroep gaat bij het Hooggerechtshof. Het tribunaal is volgens hem een instrument van premier Sheikh Hasina om politieke tegenstanders uit te schakelen.

Onafhankelijkheidsoorlog

Mensenrechtenorganisaties zeggen dat het trbunaal niet aan de internationale standaarden voor een eerlijke rechtspraak voldoet.

Het tribunaal werd in 2010 door Hasina in het leven geroepen. Het onderzoekt misdaden die in 1971 tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in zijn begaan. Oost-Pakistan maakte zich toen met steun van India los van West-Pakistan. Oost-Pakistan ging verder als Bangladesh, West-Pakistan is het huidige Pakistan.

Bij de strijd zijn naar schatting 3 miljoen militairen en burgers omgekomen en zo'n 200.000 vrouwen verkracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl