NOS NieuwsAangepast

Verplegers tegen nullijn kabinet

Verplegers- en verzorgersvakbond NU '91 verzet zich tegen het plan van het kabinet om 1 miljard euro te bezuinigen door de verzorgers en verplegers voorlopig geen salarisverhoging meer te geven.

De vakbond voor verplegers en verzorgers is faliekant tegen, zegt een woordvoerder: "Het kabinet gaat helemaal niet over CAO's. Daar gaan werknemers en werkgevers over. Wij willen niet meewerken. De salarissen in de zorg zijn al laag. Bovendien, als je nieuwe mensen wilt aantrekken in de zorg gaat dat met een nog lager salaris niet lukken".

Kostendekkend

Het kabinet wil 4 miljard euro extra bezuinigen. De extra bezuinigingen zijn volgens het kabinet onvermijdelijk, gezien de nieuwe voorspellingen over de economie van het Centraal Plan Bureau.

Een miljard zou moeten komen van 'een vrijwillige nullijn' voor de zorg. Dat betekent 0 procent salarisverhoging voor deze beroepsgroep.

Zorginstellingen zoals ziekenhuizen zijn niet kostendekkend en kosten het Rijk geld. Het afzien van salarisverhoging zou de problemen op de rijksbegroting voor een deel oplossen.

Bezuinigingsfoefje

Volgens CAO-deskundige Kees Korevaar van de universiteit van Tilburg werd er vóór 1980 met regelmaat door het kabinet voorgesteld om CAO's te versoberen. En ook al ging het kabinet daar strikt genomen niet over, het voorstel werd wel vaak in praktijk gebracht. "Het is een oud bezuinigingsfoefje dat nu van stal wordt gehaald", aldus Korevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl