NOS NieuwsAangepast

Minister: 'Blok-hypotheek' duurder

Minister Stef Blok voor Wonen erkent dat de nieuwe Blok-hypotheek uiteindelijk duurder is dan een gewone annuïtaire hypotheek. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Kopers met een Blok-hypotheek sluiten naast de hypotheek nog een aparte lening af, waarmee ze in het begin de hoge maandlasten kunnen verlagen.

In de eerste jaren vallen de maandlasten lager uit, maar "over de gehele periode zijn de kosten echter hoger wanneer de consument voor dit product kiest", schrijft Blok.

De minister maakt in zijn brief duidelijk dat de tweede lening heel flexibel is. Als huizenkopers een tweede lening willen afsluiten, hoeven zij dat niet meteen te doen. Ook is het niet verplicht om een lening voor de helft van de waarde van de woning te nemen. Mensen mogen ook minder lenen en ze kunnen tussendoor stoppen met de lening.

Zo'n tweede lening is een hele specifieke afspraak tussen de bank en de huizenbezitter. De lening mag bijvoorbeeld langer lopen dan de hypotheek. Ook hoeft de rente over het geleende bedrag niet hetzelfde te zijn als de hypotheekrente.

Bedenkingen

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bedenkingen bij dit hypotheekproduct. De toezichthouder vindt het zeker niet voor iedereen geschikt.

Volgens de AFM moeten banken goed advies geven en onder meer rekening houden met de financiële positie en de kennis van de consument. Ook moet duidelijk zijn hoeveel risico een huiseigenaar wil nemen. Minister Blok schrijft dat de toezichthouder per geval moet beoordelen of het product de belangen van de consument schaadt.

Eerder kreeg de minister kritiek, omdat de maatregel niet duidelijk genoeg zou zijn. Banken zijn tot nu toe afwachtend geweest met de invoering van de nieuwe hypotheekvorm. De banken vonden dat ze niet goed konden inschatten wat de gevolgen van de regeling zijn.

Hypotheekrente

Mensen kunnen vanaf dit jaar alleen nog hypotheekrente aftrekken als ze hun hypotheek in dertig jaar volledig aflossen. Vooral voor starters kunnen de hoge maandlasten de eerste jaren een drempel vormen. Daarom kwam de minister met zijn Blok-hypotheek.

De huizenbezitter leent dan elke maand een bedrag. De lening bouwt zich gedurende de looptijd van de hypotheek dus op. Dat bedrag mag niet uitkomen boven de helft van de waarde van het huis.

Dat de nieuwe hypotheekvorm duurder uitpakt, komt door de rente die over de extra lening moet worden betaald. In tegenstelling tot de rente van de hypotheek is de rente van de extra lening niet aftrekbaar.

Wat een "Blok-hypotheek" u zou kosten, kunt u berekenen met de NOS hypotheekrekenhulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl