NOS NieuwsAangepast

'Veel doping in amateursport'

Dopinggebruik in de amateursport is wijdverbreid, blijkt uit onderzoek dat medisch dienstverlener VvAA vanavond presenteert in Nieuwsuur.

Volgens de VvAA zijn bij zeker eenderde van de huisartsen sporters met dopingklachten op het spreekuur geweest. Het gaat dan om problemen met hart, lever of nieren. Ook zijn dopinggebruikers onvruchtbaar geworden en zijn er sporters met psychische klachten.

Doping herkennen

Herman Ram, voorzitter van de Nederlandse Dopingautoriteit, schat dat er zo'n 160.000 dopinggebruikers in Nederland zijn. Hij zegt dat artsen de problemen niet altijd herkennen. "Ik denk dat artsen getraind moeten worden in het herkennen van dopinggebruik, want daar gaat absoluut nog wel eens iets mis, dat men het niet ziet en daardoor eigenlijk een heel belangrijk deel van het ziektebeeld mist."

Het Nederlands Huisartsen Genootschap wil meer onderzoek naar waar het precies misgaat. "Mocht blijken dat wij als huisartsen nog te veel over het hoofd zien, dan vind ik dat een aandachtspunt", zegt voorzitter Rob Dijkstra. Hij gaat daarover binnenkort met de Dopingautoriteit praten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl