Een emotionele en vermoeid ogende paus Benedictus heeft een van zijn laatste grote toespraken gehouden. Tijdens de laatste audiëntie op een zonovergoten Sint-Pietersplein blikte de paus in het bijzijn van tienduizenden gelovigen terug op zijn pontificaat.

Benedictus zei dat hij "vreugde en licht" heeft gekend in de acht jaar dat hij paus is geweest. Maar er waren ook moeilijke tijden met "turbulente zeeën en een harde wind", waarin "het leek alsof God sliep". Hij noemde daarbij de schandalen die zijn pontificaat overschaduwden niet. Hij sprak daarentegen over de "zware last" die hij aanvaardde in de overtuiging dat God hem zou leiden.

Hij vertelde dat hij tijdens zijn pontificaat vaak aan de apostel Petrus heeft gedacht, die met andere apostelen aan het meer van Galilea stond onder zware weersomstandigheden. Op dat moment verscheen Jezus Christus aan hen.

Vlaggen en spandoeken

Bij het laatste grote, openbare optreden van de 85-jarige Benedictus waren tienduizenden gelovigen aanwezig op het Sint-Pietersplein. Ze zwaaiden enthousiast met vlaggen en spandoeken met teksten als 'Grazie' (dank). Ook de paus sprak in zijn rede zijn dank uit aan de kardinalen, collega's en gewone gelovigen.

Hij herhaalde dat hij aftreedt in het belang van de Rooms-Katholieke Kerk. Na zijn toespraak kreeg de paus een lang applaus. "Ik neem deze beslissing bij het volle bewustzijn van de zeldzaamheid en het gewicht ervan, maar ook in de rust van de geest."

De paus sloot de audiëntie af met de zegen.

Voorafgaand aan de audiëntie werd Benedictus in zijn pausmobiel het Sint-Pietersplein opgereden. Na afloop van de audiëntie gebeurde hetzelfde. Onderweg hield hij af en toe stil om baby's en kinderen te groeten en te zegenen.

STER reclame