De Italiaanse schatkist betaalt de prijs voor de verkiezingsuitslag en de politieke impasse waarin het land verzeild is geraakt. Op de obligatiemarkten heeft Italië vandaag weliswaar met succes 6,5 miljard euro opgehaald, maar betaalt daarvoor flink meer rente en is dus duurder uit met zijn schuld.

De veiling was een eerste test van de markten na de verkiezingen. De financiële markten waren benieuwd hoeveel rente beleggers zouden vragen voor Italiaanse schuld. De rente ligt ruim een half procent hoger dan de laatste keer in januari.

Italië betaalt omgerekend voor alleen al dit stukje van zijn staatsschuld circa 26 miljoen euro méér rente per jaar. De totale staatsschuld van Italië bedraagt meer dan 2000 miljard euro.

Schuldveiling

Met tienjarige staatsleningen haalde het land 4 miljard euro op tegen 4,83 procent rente. De schuldveiling werd 1,6 keer overtekend, wat betekent dat de vraag van beleggers naar Italiaans schuldpapier hoger was dan het aanbod en ook iets hoger was dan de vorige keer. Met vijfjarige staatsleningen werd 2,5 miljard euro opgehaald tegen een rente van 3,59 procent.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek dat in januari vooral Italiaanse en Spaanse banken schuldpapier van het eigen land opgekocht hebben. Daarbij gebruiken banken vooral het goedkope geld dat ze eind 2011 en begin 2012 geleend hebben van de ECB.

Italiaanse banken kochten vorige maand voor 18,5 miljard euro aan schuldpapier bij. Bij de banken staat nu 377,4 miljard euro aan Italiaanse staatsschuld, een nieuw record.

STER reclame