NOS NieuwsAangepast

Vrouw krijgt ton na misbruik kerk

Het bisdom Roermond is ernstig nalatig geweest in een ontuchtzaak uit de jaren vijftig en zestig. Het slachtoffer van de ontucht, een nu 73-jarige vrouw, krijgt 100.000 euro compensatie. Dat is het maximale bedrag dat kan worden uitgekeerd.

De vrouw werd van haar twaalfde tot haar zesentwintigste structureel verkracht door een kapelaan. Ze meldde het misbruik drie keer bij het bisdom, maar dat deed er niets mee. De kapelaan werd zelfs gepromoveerd tot pastor in Heerlen. Hij overleed in 1994.

Elektroshocktherapie

Het slachtoffer werd niet geloofd. Ze kreeg daarom elektroshocktherapie en daaraan heeft ze epilepsie overgehouden.

De commissie die verantwoordelijk is voor het toekennen van compensatie heeft nog maar vijf keer eerder het maximale bedrag uitgekeerd. De commissie zegt dat eerder handelen van het bisdom veel schade en pijn bij het slachtoffer had kunnen voorkomen. Het bisdom erkent dat er vroeger 'grove fouten' zijn gemaakt.

De advocaat van het slachtoffer spreekt van een uitzonderlijke zaak. Ze is tevreden met de uitkering, maar wel wil de advocaat dat in uitzonderlijke gevallen meer dan 100.000 euro kan worden uitgekeerd. "Een ton is in een situatie als deze echt te weinig", zegt ze.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl