Het Surinaamse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Nederland om opheldering gevraagd over de extra controle van een SLM-toestel afgelopen maandag. Volgens Surinaamse media heeft Nederland geen verklaring gegeven over de behandeling van passagiers op Schiphol en wil de regering nu uitleg op hoger niveau.

De Surinaamse luchtvaartautoriteiten en passagiers melden aan de NOS dat de reizigers zwaarder gecontroleerd zijn dan normaal. Zo is er er volgens de passagiers een bodyscan uitgevoerd, die normaal niet bij de 100%-controle hoort. Dit spreekt eerdere berichten tegen dat een reguliere controle was afgebroken omdat de openbare orde dreigde te worden verstoord.

Volgens de website Starnieuws zou de extra controle uitgevoerd zijn vanwege een anonieme tip dat er een wapen aan boord was. De Koninklijke Marechaussee heeft dat niet bevestigd.

Vertraging

Het SLM-toestel dat werd gecontroleerd had zo'n 280 passagiers aan boord. Na aankomst op Schiphol had het al vier uur vertraging. De reizigers moesten vervolgens nog drie uur wachten op hun bagage.

Eerder deze week zei SLM-directeur Ewald Henshuijs dat hij verder niet wil reageren. "Dit is een kwestie die de veiligheid betreft. Wij doen daar nooit mededelingen over en verwijzen door naar de autoriteiten op Schiphol en naar de marechaussee".

STER reclame