NOS NieuwsAangepast

Vulcan winnende naam Pluto-maan

Vulcan en Cerberus zijn de winnaars in een internetverkiezing voor de namen van twee maantjes van dwergplaneet Pluto. Vulcan werd de grote winnaar, met bijna 175.000 van de 450.000 stemmen.

De manen, die tijdelijk P4 en P5 heten, werden in 2011 en 2012 gevonden met de ruimtetelescoop Hubble. Ruimteorganisatie SETI schreef vervolgens een verkiezing uit voor de namen van de twee hemellichamen.

Vulcan is naast de Romeinse god van het vuur ook een fictieve planeet in de serie Star Trek. De naam was voorgesteld door onder anderen acteur William Shatner, ooit kapitein Kirk in die serie. In totaal waren er zo'n 30.000 namen binnengekomen.

Enthousiast

Shatner reageerde enthousiast op de uitslag. "Bedankt iedereen die heeft gestemd!", twitterde hij na afloop van de verkiezing.

Dat Vulcan en Cerberus hebben gewonnen wil overigens nog niet zeggen dat de maantjes ook echt zo gaan heten. SETI zal de namen voordragen bij de Internationale Astronomische Unie. Die laat de uitslag van de internetverkiezing meewegen, maar beslist uiteindelijk zelf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl