De Europese Commissie heeft vertrouwen in de Italiaanse democratie. In een reactie op de verkiezingsuitslag zei een woordvoerder van de commissie erop te vertrouwen dat er een politieke meerderheid kan worden gevormd, die het nodige gaat doen om de economie te stimuleren.

De verkiezingen in Italië hebben geen duidelijke winnaar opgeleverd, wat het moeilijk maakt een regering samen te stellen.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle hoopt dat de Italianen er snel in slagen een nieuwe regering te vormen. Dat is niet alleen belangrijk voor Italië, maar voor heel Europa, benadrukt Westerwelle.

Schuldencrisis

"Als het om het oplossen van de schuldencrisis in Europa gaat, zitten we allemaal in hetzelfde schuitje", zegt de Duitse minister. Hij denkt dat de politieke leiders in Italië zich ervan bewust zijn dat ze door moeten op de weg van hervormingen. Westerwelle: "Italië speelt een centrale rol in het oplossen van de Europese schuldencrisis."

Spanje is bezorgd over de Italiaanse uitslag. Minister Jose Manuel Garcia-Margallo is bang dat de impasse die is ontstaan invloed heeft op de hele eurozone. De Spaanse regering houdt vooral nauwlettend in de gaten wat er op de financiële markten gebeurt.

STER reclame