NOS NieuwsAangepast

Republikeinen: ludiek op 30 april

Anti-monarchisten die zich verenigd hebben in het platform 'Het is 2013' gaan op 30 april in Amsterdam ludieke acties uitvoeren.

Hoe die acties eruit gaan zien, is volgens een woordvoerder nog gedeeltelijk geheim. Gedacht moet worden aan acties zoals die van studente Joanna vorige maand in Utrecht.

Weg

Joanna hield bij het theater waar koningin Beatrix haar verjaardag vierde een bord omhoog met de tekst 'Weg met de monarchie. Het is 2013' en werd door agenten verwijderd. Een groep jongeren zegt door deze actie geïnspireerd te zijn.

In aanloop naar 30 april en op de dag zelf willen ze met ludieke acties pleiten voor een referendum over de monarchie. Het uiteindelijke doel van de actiegroep is de afschaffing van de monarchie.

Witte kleding

De protesten moeten een ludiek karakter krijgen en een 'positieve bijdrage leveren aan de feestelijke sfeer', aldus het platform. De actiegroep werkt samen met onder meer het Nieuw Republikeins Genootschap, zo maakte een woordvoerder bekend tijdens een presentatie.

De acties zullen via internet en social media worden aangekondigd. Het NRG houdt op 29 april een manifestatie in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Het genootschap roept voorstanders van de republiek op om op 30 april witte kleding te dragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl