Britse bisschop O'Brien stapt op

Aangepast

De Britse kardinaal en aartsbisschop O'Brien stapt op. De aartsbisschop van St. Andrews en Edinburgh zou volgende maand vertrekken vanwege zijn leeftijd, maar stapt na beschuldiging van ongepast gedrag drie weken eerder op.

O'Brien is de hoogste katholieke geestelijke in Groot-Brittanniƫ. Hij zou naar Rome gaan voor het conclaaf om een nieuwe paus te kiezen. Het is niet duidelijk of er iemand in zijn plaats gaat. Hij was de enige Brit die zou gaan. Het Vaticaan accepteert het eerdere vertrek van de kardinaal.

Misbruik

O'Brien wordt door vier priesters beschuldigd van ongepast gedrag. Het zou gaan om intieme contacten met hen. Volgens de Britse krant The Observer hebben ze hetzelfde verhaal. O'Brien zou in de jaren tachtig in de fout zijn gegaan toen hij de jonge priesters begeleidde op een seminarie buiten de Schotse stad Aberdeen.

De vier hadden over het gedrag van de kardinaal geschreven in een brief aan het Vaticaan, vlak voordat paus Benedictus zijn aftreden bekendmaakte. Afgelopen weekend brachten ze hun verhaal in de openbaarheid, om te voorkomen dat O'Brien naar het conclaaf in Rome zou gaan. Na de beschuldigingen van seksueel misbruik droeg O'Brien gisteren de mis al niet meer op.

O'Brien staat in Groot-Brittanniƫ bekend als een van de grootste tegenstanders van rechten voor homo's.

STER Reclame