Favorieten Argo, Jennifer Lawrence en Daniel Day-Lewis hebben vannacht in Los Angeles een Oscar gewonnen. Er was niet één grote winnaar. Wel had 'Life of Pi' met vier Oscars de meeste gouden beeldjes.

Daniel Day-Lewis schreef geschiedenis door met 'Lincoln' voor de derde keer de Oscar voor Beste Acteur binnen te halen, na 'My Left Foot' en 'There Will Be Blood'. Hij passeerde daarmee Jack Nicholson, die ook drie keer won, maar een keer voor Beste Bijrol.

"Ik weet niet hoe dit is gebeurd", zei Day-Lewis toen hij het beeldje kreeg uit handen van Meryl Streep. "Ik heb meer gekregen dan mij toekomt in mijn leven." Day-Lewis staat bekend om zijn method acting, waarbij hij constant in zijn rol blijft.

Een jochie

In eerste instantie gold 'Lincoln' ook als grote favoriet voor Beste Film, maar de laatste weken kwam 'Argo', over het gijzelingsdrama in Iran, op stoom. Hollywood was er verbolgen over dat Ben Affleck niet voor Beste Regie was genomineerd en daardoor werd het de grote favoriet voor Beste Film. Het was sinds 1989 niet meer voorgekomen dat de Beste Film geen Beste Regie-nominatie had.

Affleck stond vijftien jaar geleden ook al eens op het podium. Toen kreeg hij de prijs voor Beste Script voor 'Good Will Hunting'. "Ik was nog een jochie en wist van niks. Ik had geen idee dat ik ooit hier nog eens zou staan. Dat is dankzij zo velen van jullie die hier aanwezig zijn."

Gestruikeld

Jennifer Lawrence won voor haar rol als getroebleerde weduwe in 'Silver Linings Playbook'. Opvallend was dat de film in elke acteercategorie genomineerd was, iets wat sinds 'Reds' in 1981 niet meer was voorgekomen. Lawrence was de enige van de cast die een Oscar meekreeg.

In haar enthousiasme om het beeldje op te halen, struikelde Lawrence op de trap naar het toneel. "Die staande ovatie is vast omdat ik viel, maar toch bedankt", wist de nerveuze actrice nog uit te brengen.

Adele

'Lincoln', die de grote kanshebber was met twaalf nominaties, moest naast de prijs voor Beste Acteur genoegen nemen met de prijs voor Beste Artdirection. De Taiwanese regisseur Ang Lee kaapte de prijs voor Beste Regie weg voor de neus van Steven Spielberg, die als favoriet gold.

"Ik wil dit delen met alle 3000 mensen die aan 'Life of Pi' werkten", zei Lee. "Jullie zijn het gouden beeldje in mijn hart."

Anderen die hun nominatie wisten te verzilveren waren de Oostenrijker Christoph Waltz en Anne Hathaway (voor bijrollen in 'Django Unchained' en 'Les Misérables'), Quentin Tarantino (script voor 'Django') en Adele, voor de titelsong van 'Skyfall'. Het was in de 50-jarige geschiedenis van de Bond-films de eerste titelsong die een Oscar won.

Gelijkspel

Beste Buitenlandse Film was het Oostenrijkse drama 'Amour', over een bejaard echtpaar van wie de vrouw aftakelt. Pixar-film 'Brave' won de prijs voor Beste Animatie.

Opvallend was dit jaar ook de toekenning van de prijs voor Geluidsmontage: het werd een gelijkspel tussen 'Zero Dark Thirty' en 'Skyfall'. De laatste keer dat de stemmen staakten bij de Oscars was in 1969, toen Katharine Hepburn en Barbra Streisand allebei wonnen.

STER reclame