NOS NieuwsAangepast

'Gestolen' Banksy-kunstwerk niet geveild

De muurschildering van de Britse graffitikunstenaar Banksy is op het laatste moment teruggetrokken uit een veiling in de Verenigde Staten. Het kunstwerk was op mysterieuze wijze van een muur in Londen verdwenen en werd te koop aangeboden op een veiling in Miami.

Op de schildering is een jongetje te zien die bezig is met het naaien van een Britse vlag. Het kunstwerk wordt gezien als Banksy's veroordeling van kinderarbeid

Tekening van de muur gehaald

De afbeelding werd zo'n 10 dagen geleden van een winkelmuur gehaald. Kort daarna werd het aangeboden in de catalogus van een veilinghuis in Miami. De geschatte waarde is zo'n 500.000 euro.

Hoe het werk precies in de VS terecht is gekomen, is onduidelijk. De eigenaar houdt zijn mond en ook de veilingmeester wil niks over hem kwijt.

Protest

Inwoners van de Londense buurt begonnen meteen een protestactie. En dat heeft geholpen: terwijl de veiling in Amerika al bezig was, trok de eigenaar Banksy's werk toch nog terug. Wat er nu mee gaat gebeuren, is onduidelijk.

Van wie is eigenlijk kunst op de muren van gebouwen? Bekijk hier een reportage:

Nieuw graffitikunstwerk

Op de plek waar het kunstwerk oorspronkelijk hing, is inmiddels een nieuw kunstwerk te zien: een portret van een non. Daarbij staat de tekst: 'Pas op: dieven'.

Bekijk hier hoe aan het nieuwe kunstwerk gewerkt werd:

Banksy begon in het begin van de jaren negentig muurschilderingen te maken in Bristol. Hij is inmiddels wereldberoemd. Zijn humoristische graffiti's hebben vaak een maatschappelijk of politiek thema. Wie de artiest precies is, weten weinig mensen. Hij verschijnt nooit als Banksy in het openbaar.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl