NOS NieuwsAangepast

Berlusconi: justitie erger dan maffia

De rechterlijke macht in Italië is maffia en bovendien gevaarlijker dan de Siciliaanse maffia, heeft oud-premier Silvio Berlusconi gezegd. Volgens persbureau ANSA verwijt hij rechters en officieren van justitie dat ze een lastercampagne tegen hem voeren.

Berlusconi voegde aan zijn beschuldiging toe: "ik zeg dit, wetende dat het een grote zaak is". De oud-premier, die morgen opnieuw kandidaat is bij de parlementsverkiezingen, deed zijn uitspraak op het trainingscomplex van zijn voetbalclub AC Milan.

Gisteren bestempelde Berlusconi de huidige premier Monti al als een professor, die beter in zijn studeerkamer kan blijven. Berlusconi zou aanvankelijk niet meedoen aan de verkiezingen, maar kwam daar later van terug.

Europa

De mediamagnaat uitte op het trainingscomplex Milanello verder kritiek op Europa, dat volgens hem veel beter moet samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan de Verenigde Staten.

Met een sterk Europees leger dat twintig landen vertegenwoordigt kunnen volgens Berlusconi de defensiekosten gehalveerd worden. "Nu geven we veel meer uit omdat Frankrijk en Duitsland hun macht niet willen afstaan."

Verkiezingen

De uitlatingen van Berlusconi zijn een schending van de regel dat op de laatste dag voor de verkiezingen geen campagne gevoerd mag worden, om de kiezers tijd te geven om na te denken.

Zondag en maandag gaan de Italianen naar de stembus. Er wordt vooral gekeken naar de komiek Beppe Grillo. Hij kan volgens jong en oud echte veranderingen doorvoeren.

Grillo trekt proteststemmen van alle kanten. Hij wil de gevestigde orde naar huis sturen om zo politieke hervormingen te kunnen doorvoeren. De cabaretier praat niet met journalisten, omdat die volgens hem te veel verweven zijn met het corrupte establishment.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl