NOS NieuwsAangepast

Belgische minister wil gsm-verbod voor kinderen

Veel ouders laten kleine kinderen regelmatig een spelletje spelen op hun telefoon. Als het aan de Belgische minister van Volksgezondheid ligt komt daar een einde aan. Zij is bang dat de elektromagnetische straling schadelijk is voor kinderen. Dat is nooit bewezen, maar het staat ook niet met zekerheid vast dat het niet zo is.

Deze twijfel is voor de minister genoeg reden om maatregelen voor te stellen. Dat zou bestaan uit een mobieltjesverbod voor kinderen tot en met zeven jaar. In de praktijk betekent dat dat speciale kindermobieltjes zouden uit de winkel moeten verdwijnen.

Daarnaast mag er geen reclame meer worden gemaakt voor mobieltjes, gericht op kinderen onder de veertien. Ook wil ze dat op telefoons wordt vermeld met hoeveel vermogen ze uitzenden.

Politieagent

Een professor van de Universiteit van Antwerpen, die eerder meewerkte aan een onderzoek naar de effecten van mobiele straling, is blij met het voorstel van de minister.

"De maatregels om kinderen te beschermen, passen in de visie dat zij misschien gevoeliger zijn dan volwassenen. Onder meer door hun dunnere schedel. Maar ook omdat zij veel langer dan volwassen zullen blootstaan aan de gsm-stralingen. Zij worden er immers hun hele leven aan blootgesteld, volwassenen maar een deel van hun leven."Hoogleraar Luc Verschaeve tegen De Standaard

Maar de eerste tegenstanders hebben ook al van zich laten horen. Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen, een club die opkomt voor ondernemers, vindt het onzinnige maatregel. Verkopers moeten geen politieagenten zijn, vinden ze daar.

"Het is de taak van de overheid en vooral de ouders om te wijzen op de kwalijke gevolgen van bepaalde producten. Dit heet opvoeding en dit is tot nader order nog geen taak voor een handelaar."Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen tegen De Standaard

Of de plannen van de minister werkelijkheid worden, is nog onduidelijk. De discussie lijkt in ieder geval te zijn losgebarsten in België.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl