NOS NieuwsAangepast

VS dropt dode muizen op Guam

Natuurbeschermers gaan dit voorjaar vergiftigde babymuizen droppen op het eiland Guam in de strijd tegen de bruine boomslang. Ze hopen de slangenpopulatie daarmee drastisch in te perken.

Guam is een eilandje in de Grote Oceaan, dat aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Amerikanen werd bezet en dat nog altijd bij de VS hoort. Met militaire transporten over zee is destijds de bruine boomslang meegekomen naar het eiland.

Prooien

Het dier heeft geen natuurlijke vijanden op Guam. Inmiddels zijn er zo'n twee miljoen bruine boomslangen en dat heeft ertoe geleid dat verschillende vogelsoorten op het eiland zijn uitgestorven. Daarnaast veroorzaken de dieren problemen met de elektriciteitsvoorziening als ze in palen en langs draden klimmen.

Natuurbeschermers zijn bang dat de slang ook zal opduiken op andere Pacifische eilanden. Met name Hawaï wordt genoemd, ook al ligt dat 6400 kilometer verderop. Als boomslangen als verstekeling meekomen in een vliegtuig, zou dat een ramp voor de Hawaïaanse natuur zijn.

Met de vergiftigde muizen willen natuurbeschermers nu de populatie bruine boomslangen indammen. De meeste slangen eten alleen prooien die ze zelf gevangen hebben, maar de bruine boomslang is ook een aaseter. Het gif in de muizen is niet schadelijk voor mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl