NOS SchaatsenAangepast

Atje Keulen-Deelstra (74) overleden

Oud-schaatsster Atje Keulen-Deelstra is op 74-jarige leeftijd overleden.

Keulen-Deelstra kreeg donderdagavond een herseninfarct waardoor ze in coma raakte. Ze is niet meer bijgekomen en vrijdagmiddag overleden.

Keulen-Deelstra was een van de succesvolste Nederlandse schaatssters ooit. Ze werd vier keer wereldkampioen, drie keer Europees kampioen en won op de Olympische Winterspelen een zilveren en twee bronzen medailles.

Atje Deelstra, zoals haar meisjesnaam was, groeide op in een boerengezin in Friesland. Ze beoefende als jong meisje meerdere sporten. Naast schaatsen deed ze ook aan atletiek, turnen en korfbal. Ze trouwde met veehouder Jelle Keulen, en samen kregen ze drie kinderen.

Revanche

De successen voor Atje kwamen pas toen ze al relatief oud was. In 1970 werd ze op 31-jarige leeftijd voor de eerste keer Nederlands kampioen allround.

Ze nam daarmee sportieve revanche op de schaatsbond KNSB die haar een jaar eerder te oud had bevonden voor de kernploeg. In 1970 veroverde Keulen-Deelstra ook de wereldtitel, en ze werd Sportvrouw van het Jaar.

Marathons

In 1971 ging het wat minder, maar in de drie jaar daarna won ze bijna alles wat er te winnen was: ze werd drie keer op rij zowel nationaal, Europees als wereldkampioen. Bij de Olympische Spelen van 1972 in het Japanse Sapporo veroverde ze zilver op de 1.000 meter en brons op zowel de 1.500 als 3.000 meter.

Vanaf 1975 ging ze zich toeleggen op het rijden van marathons en ook daarin won ze nog vele titels. In 1997 reed ze de Elfstedentocht enkele weken nadat ze bij een verkeersongeluk gewond was geraakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl