Castro zinspeelt op pensionering

Aangepast op

De Cubaanse president Raúl Castro heeft gezinspeeld op de mogelijkheid dat hij met pensioen gaat. Hij zei tegenover journalisten: "Ik word 82. Ik heb het recht om met pensioen te gaan, vind je ook niet." Hij noemde geen datum voor zijn pensionering. Castro sprak in aanwezigheid van de Russische premier Medvedev die op bezoek is in Cuba.

Raúl Castro is in Cuba aan de macht sinds 2008. In dat jaar volgde hij zijn zieke broer Fidel op. Juist komende zondag wordt verwacht dat het parlement in Havana Raúl voor een tweede termijn van vijf jaar zal benoemen. Castro raadde de journalisten tot wie hij sprak aan om goed naar zijn rede van zondag te luisteren. "Het wordt een interessante toespraak. Let op."

Raúl Castro heeft de afgelopen jaren heeft herhaaldelijk gezegd dat Cubaanse leiders niet langer dan twee termijnen van vijf jaar moeten dienen. Dat staat in schril contrast tot het bewind van zijn broer Fidel. Die was van 1959 tot 1976 premier van Cuba, en daarna tot 2008 president. Hij trad af vanwege zijn slechte gezondheid.