'Koningsnacht op 30 april in A'dam'

Aangepast op

Burgemeester Van der Laan wil dat er een Koningsnacht komt op 30 april. Na de formele festiviteiten moet er een groot feest komen in Amsterdam. Van der Laan hoopt met de Koningsnacht de druk op de traditionele Koninginnenacht voorafgaand aan 30 april te verminderen, zei hij tegen de Amsterdamse tv-zender AT5.

Koninginnenacht zal waarschijnlijk wat minder uitbundig zijn dan andere jaren. Van der Laan kondigt aan dat de feesten op 29 april op sommige plekken 's avonds wat eerder moeten stoppen vanwege de plechtigheden tijdens de troonswisseling.

Koningssloep

Verder is het "onwaarschijnlijk" dat de Koningssloep wordt gebruikt bij de inhuldiging van de nieuwe koning. Volgens Van der Laan is er veel reparatie nodig om de sloep vaarklaar te maken. "Die sloep heeft vijftig jaar op het droge gelegen. En dan is het niet een kwestie van even een verfje geven. Ik heb me door deskundigen laten vertellen dat het onhaalbaar is."

Toch wordt er wel gevaren. De organisatie heeft de boot op het oog die altijd wordt gebruikt bij het Bevrijdingsconcert op de Amstel op 5 mei. Die boot heeft een groot achterdek waar de nieuwe koning en koningin kunnen staan. De rondvaart zal waarschijnlijk op het IJ plaatsvinden. Een rijtoer door de stad komt er waarschijnlijk niet.