NOS NieuwsAangepast

Betalen met vinger in South Dakota

Op een campus in de Amerikaanse staat South Dakota hoeven studenten niet langer meer contant geld of een creditcard bij zich te hebben.

De universiteit experimenteert met een nieuwe betaalmethode: afrekenen met een vingerafdruk. De methode is ontwikkeld door het Nederlandse Hanscan.

Een student die boodschappen wil betalen, moet zijn vinger op een apparaatje leggen dat controleert of er hemoglobine aanwezig is. Er moet bloed door de vinger stromen. Na de betaling krijgt de student een betalingsbewijs via de mail toegestuurd.

Hartslag

Het gebruik van vingerafdrukken als identificatiemethode is niet nieuw, maar dit project is uniek omdat het een extra beveiliging heeft ingebouwd. Het controleert de aanwezigheid van een hartslag.

Het experiment maakt gebruik van biocryptologie, een combinatie van biometrie en cryptologie. Van iedere gebruiker wordt een biometrische scan gemaakt, die persoonlijke informatie opslaat. De gegevens worden vervolgens versleuteld, waardoor de privacy van de klant beter is beschermd.

South Dakota

Het project wordt uitgevoerd door een Amerikaans dochterbedrijf van Hanscan, Nexus USA. Dit bedrijf stelde voor om de studenten van de technische universiteit in South Dakota als proefkonijnen gebruiken.

Dat is opmerkelijk omdat technologische vernieuwingen vaak in Sillicon Valley in Californië worden ontwikkeld. "Ik zei, als ze hier enthousiast zijn, dan wordt het overal een succes", verklaart directeur Al Maas.

Innovatie

Hij overtuigde Hanscaneigenaar Klaas Zwart, die vervolgens het project lanceerde. Het is de bedoeling dat uiteindelijk ook inwoners van Rapid City, de stad waar de universiteit is gevestigd, de mogelijkheid krijgen om van deze betaalmethode gebruik te maken.

De studenten geloven in ieder geval in het experiment. "Er was eerst wat aarzeling, maar we doen iets wat nog niet eerder is gedaan. Dat is het hele punt van deze school", zegt Brian Wiles. "Wij zijn innoveerders."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl