NOS NieuwsAangepast

Meer samenwerking Benelux-legers

De ministers van Defensie van Nederland, België en Luxemburg hebben in Brussel een overeenkomst getekend over de intensievere samenwerking tussen de krijgsmachten van de drie landen. De overeenkomst bouwt voort op afspraken die in april 2012 zijn gemaakt.

De bewindslieden, minister Jeanine Hennis-Plasschaert, de Belgische minister Pieter De Crem en hun Luxemburgse collega Jean-Marie Halsdorf hebben geconstateerd dat samenwerking op een groot aantal terreinen haalbaar is.

Belgisch-Nederlands systeem

De ministers hebben onder meer afgesproken om in België een gezamenlijk opleidings- en trainingscentrum voor parachutisten te vestigen. Ook moet er een Benelux-helikoptercommando komen.

De samenwerking wordt verder uitgebreid op het gebied van training en opleiding. Daarnaast worden de mogelijkheden onderzocht van een gezamenlijk Belgisch-Nederlands systeem voor luchtruimbewaking en -beveiliging.

Hoekstenen

De ministers van Defensie van de Benelux zoeken ook samenwerking met Duitsland. Daarover zijn al gesprekken gaande. Het is de bedoeling dat alle landen binnen de Europese Unie op militair terrein intensiever gaan samenwerken.

Minister Hennis-Plasschaert benadrukte in Brussel het belang van de samenwerkingsverbanden: "Internationale militaire samenwerking is geen politieke correctheid maar een operationele noodzaak. De Benelux-samenwerking is daarbij één van de hoekstenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl