NOS NieuwsAangepast

Erfgoed Mali gered met steun NL

Nederland heeft op initiatief van het Prins Claus Fonds de afgelopen maanden bijgedragen aan de redding van eeuwenoude documenten uit de stad Timboektoe in het noorden van Mali.

Gesteund door Nederlands ontwikkelingsgeld zijn in het diepste geheim duizenden eeuwenoude documenten uit Timboektoe weggehaald. Opstandelingen dreigden de documenten te vernietigen. Inmiddels is ruim 95 procent van de documenten in veiligheid gebracht.

"Geweldig dat het is gelukt om dit wereldberoemde erfgoed te redden. Mensen hebben hun leven gewaagd om dit voor elkaar te krijgen", zegt minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking.

Ontwikkelingsgeld

Behalve de Malinese ministeries voor Cultuur en Onderwijs, de gouverneur van Timboektoe en het Ahmed Baba Instituut, waren ook de door Nederland gesteunde Malinese organisatie SAVAMA DCI en een lokale organisatie bij de operatie betrokken.

Ploumen complimenteert het Prins Claus Fonds voor het initiatief om de Malinezen te hulp te schieten. "Dit erfgoed is essentieel voor het behoud van de cultuurgeschiedenis van Mali. Op deze manier draagt Nederland bij aan de samenhang in een maatschappij die nu in een ernstig conflict verkeert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl