NOS NieuwsAangepast

Rechter verbiedt uitzetting Somaliër

Nederland mag een uitgeprocedeerde Somaliër niet terugsturen naar zijn land. Hij zou vandaag op een vliegtuig naar Mogadishu worden gezet, maar de rechter heeft dat gisteravond verboden.

De asielzoeker is in beroep gegaan tegen zijn uitzetting en volgens de rechter mag hij de uitkomst daarvan in Nederland afwachten. Het zou voor het eerst sinds 2010 zijn dat Nederland een Somaliër op een vliegtuig naar huis zet.

Staatssecretaris Teeven is van plan om de paar honderd Somalische vluchtelingen de komende tijd terug te sturen naar hun land. Hij vindt dat het veilig genoeg is in de hoofdstad Mogadishu. Maar de Hoge Commissaris van de VN voor Vluchtelingen, Guterres, en Vluchtelingen Werk Nederland bestrijden dat.

Tweede Somaliër

Vorige maand deed Guterres nog een beroep op de Tweede Kamer om vanwege de onveiligheid in Somalië geen uitgeprocedeerde asielzoekers uit te zetten.

Het is de bedoeling dat zaterdag een tweede Somaliër op het vliegtuig naar Mogadishu wordt gezet. De uitspraak van gisteravond heeft daar geen invloed op. Naar verwachting wordt ook voor hem de komende dagen een spoedprocedure gestart om uitzetting te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl