NOS NieuwsAangepast

'Chinese militaire eenheid voert cyberaanvallen uit'

Een geheime Chinese militaire eenheid zit achter talloze hacks van westerse bedrijven, zegt een Amerikaans cybersecuritybedrijf in een rapport. Het land zou honderden terabytes aan informatie hebben gestolen van tenminste 141 internationale bedrijven.

De afgelopen jaren concludeerden experts vaker dat Chinese hackers achter aanvallen op westerse bedrijven zaten. Vermoed werd dat de Chinese overheid en het leger ermee te maken hadden, maar dit bleek keer op keer moeilijk te bewijzen.

Link gelegd tussen hackers en leger

Het rapport van het Amerikaanse bedrijf linkt nu een specifieke groep hackers ('APT1') aan een cybereenheid ('eenheid 61398') van het Chinese leger. De groep werkt in een buitenwijk van Shanghai, in een gebouw (foto) dat ook door het leger gebruikt wordt. De hackers moeten volgens het rapport wel in dit gebouw zitten, omdat vanuit deze buurt relatief veel aanvallen plaatsvinden. Volgens het rapport kan het niet zo zijn dat de Chinese overheid hier niets vanaf weet.

Mandiant, het Amerikaanse securitybedrijf, deed de afgelopen zes jaar onderzoek naar aanvallen op westerse organisaties. Experts zeggen dat het rapport inderdaad veel bewijs levert voor inmenging van de Chinese overheid.

Chinese overheid ontkent betrokkenheid

De Chinese overheid zegt niets met de aanvallen te maken te hebben en dat hacken nog altijd illegaal is in het land. "Cyberaanvallen zijn anoniem en transnationaal en het is moeilijk om de herkomst van de aanvallen te achterhalen. Dus ik snap niet hoe de conclusies van het rapport geloofwaardig kunnen zijn", aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. China zegt zelf ook vaak slachtoffer te zijn van Amerikaanse hackers.

Enkele weken geleden werden toonaangevende Amerikaanse kranten als The New York Times, Wall Street Journal en de Washington Post gehackt, net als Facebook en Twitter. Ook Apple maakte vandaag bekend gehackt te zijn. De aanvallen bij de kranten waren in sommige gevallen gericht op correspondenten die over China schreven.

Cyberoorlog

Eric Schmidt, topman van Google, en Jared Cohen, voormalig adviseur van ministers van Buitenlandse Zaken, schreven in een boek dat China "een gevaarlijke kracht in het digitale tijdperk" is. Door te hacken zou China "zowel economische als politieke winst kan boeken ten opzichte van Amerika". Volgens hen zitten we op dit moment in een cyberoorlog tussen staten.

Door: Anna

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl