NOS NieuwsAangepast

68 pensioenfondsen korten

Iets meer dan 16 procent van alle Nederlandse pensioenfondsen zal op 1 april de pensioenen verlagen. Dit heeft De Nederlandsche Bank (DNB) bekendgemaakt.

In totaal worden 5,6 miljoen werknemers en gepensioneerden door de maatregelen getroffen. De Pensioenfederatie heeft inmiddels de namen van 51 fondsen bekendgemaakt (.pdf).

Minder pensioenopbouw

Uiterlijk 1 maart moet iedereen de brief ontvangen. De kortingen per 1 april treffen niet alleen gepensioneerden, maar ook de werkende deelnemers. Zij bouwen minder pensioen op.

De verlagingen liggen tussen 0,5 en 7 procent. Volgens DNB zullen 68 fondsen een korting doorvoeren. In Nederland zijn er 415 fondsen.

Enkele fondsen kondigen nu ook al kortingen aan voor volgend jaar. DNB verwacht dat de verlaging in 2014 uitkomt op gemiddeld 1,7 procent.

Geen stijging

Ongeveer 80 procent van de pensioenfondsen hoeft geen korting op de pensioenen door te voeren. Maar dit betekent niet dat de deelnemers en gepensioneerden niet worden geraakt. "Een deel van deze fondsen heeft de pensioenen in de afgelopen jaren niet laten meestijgen met de loon- of prijsontwikkeling en zal dat ook in 2013 niet kunnen doen", zegt de Pensioenfederatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl