Paul Verhoeven heeft voor het tweede achtereenvolgende jaar verklapt op welke film hij heeft gestemd bij de Oscars. Zijn keus is Amour van de Oostenrijkse regisseur Michael Haneke, zo vertelt hij in zijn filmrubriek in de Volkskrant.

Verhoeven is als succesvol regisseur een van de leden van de Academy of Motion Picture Arts, de beroepsorganisatie van filmmakers in Hollywood. Zij bepalen wie de prijzen voor de beste films van het jaar krijgen. Het is erg ongebruikelijk dat Academy-leden vooraf vertellen op welke films ze hebben gestemd.

Anti-Hollywoodstijl

Amour is genomineerd in vijf categorieën, waaronder Beste Film en Beste Regie. Het is een film over een hoogbejaard echtpaar in Parijs, waarvan de vrouw door beroertes steeds minder kan. Haar man heeft haar beloofd dat hij haar niet in een verpleeghuis zal stoppen, maar hij kan de zorg voor haar naar verloop van tijd niet meer aan.

Verhoeven prijst de stijl van regisseur Haneke. Het verhaal speelt bijna helemaal op één locatie, de flat van het echtpaar, en kent extreem lange shots. "Haneke heeft de stijl in zijn hoofd: hoe minder, hoe beter. Niet inzoomen, geen capriolen met de camera. Ik noem het altijd Hanekes anti-Hollywoodstijl."

De Oscars worden in de nacht van zondag op maandag uitgereikt. Vorig jaar maakte Paul Verhoeven vooraf bekend op The Artist te hebben gestemd.

STER reclame