Meeste Oranjefeesten op 30 april

Aangepast

Nagenoeg alle Oranjeverenigingen vieren hun feesten gewoon op Koninginnedag, dinsdag 30 april. Ze proberen bijvoorbeeld de troonsafstand van koningin Beatrix en de inhuldiging van koning Willem-Alexander op grote schermen te laten zien.

Dat is de uitkomst van een vergadering van de overkoepelende Bond van Oranjeverenigingen in Woudenberg.

27 april

De afgelopen dagen werd bekend dat sommige Oranjeverenigingen erover dachten de feesten te verplaatsen naar zaterdag 27 april.

Ze waren bang dat het publiek wegblijft om de hele dag de troonswisseling op televisie te volgen. Onder meer in Oud-Beijerland en Geldermalsen zijn plannen om de festiviteiten naar voren te halen.

Van der Laan

Vanmiddag deed de Amsterdamse burgemeester Van der Laan een beroep op gemeenten om hun Koninginnedagfeesten zoveel mogelijk op 30 april te vieren.

Hij is bang dat bij verplaatsing naar 27 april te veel mensen op de 30ste naar Amsterdam zouden komen en dat de stad die toeloop niet aan zou kunnen.

Het Nationaal Comité Inhuldiging maakte op de vergadering in Woudenberg bekend dat er na 30 april nog een moment komt om afscheid te nemen van Beatrix als koningin. Wanneer dat is en hoe dat eruit gaat zien, is nog niet bekend.

STER Reclame