Scriptiehulp: een grijs gebied tussen hulp en plagiaat

Afstudeerscriptie: voor veel studenten een crime. Een half jaar of langer volledig zelfstandig onderzoek doen met als enige interactie wat sparren met je begeleider. Veel studenten zoeken hun heil bij zogeheten scriptiedokters, die de afgelopen jaren de vraag naar hulp zagen stijgen. Maar, bij veel universiteiten is die betaalde scriptiehulp verboden.

Zo ook bij de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Veel examencommissies verbieden betaalde scriptiehulp: "Betaalde hulp mag vanzelfsprekend niet en enige andere hulp is niet toegestaan", zo zeggen ze bij de faculteit Bestuurskunde. De Rotterdam School of Management vindt de betaalde hulp ook maar niets: "Alleen de coach en co-reader kunnen aanwijzingen geven, verder moet de student het op eigen kracht doen. Zo niet dan kunnen er geen studiepunten worden toegekend. Hulp van buitenaf zal snel als fraude worden bestempeld."

Plagiaat

Fraude dus. Of, zoals universiteiten het noemen, plagiaat. Zware termen voor iets dat maar lastig te controleren is. Want hoewel de Erasmusuniversiteit de scriptiehulp in het examenreglement verboden heeft, is het in de praktijk moeilijk te controleren aangezien een plagiaatcomputer het niet oppikt.

Scriptiedokters zijn er in allerlei vormen en maten. De meesten helpen studenten hun scriptie vorm te geven en geven tips om je dag effectief in te delen. Inhoudelijk wordt er niet op de scriptie ingegaan, al zijn er ook wat schimmige gevallen waar je je scriptie kunt 'kopen' en door iemand anders laat schrijven.

'Belachelijk'

De reguliere scriptiebureaus vinden zo'n verbod belachelijk en zijn zich vaak ook van geen kwaad bewust. Stijn Loeber, eigenaar van afstudeerbegeleider.nl, vindt het niet realistisch. "Het verbod zou betekenen dat ouders en medestudenten ook niet meer mogen helpen." Bovendien moeten universiteiten ook maar eens naar zichzelf kijken, als het gaat om begeleiding. "Ze zouden zich af moeten vragen waarom er zoveel vraag naar particuliere scriptiebegeleiding is."

Door: Dorien

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl