NOS NieuwsAangepast

Vervoerders tegen één spoortarief

De private vervoerders op het Nederlandse spoor zijn tegen de invoering van één tarief voor treinreizen in het hele land. De NS pleitte daar zaterdagavond voor in het televisieprogramma Kassa.

Volgens vervoerders Veolia, Connexxion, Syntus en Arriva kunnen de vervoerders dergelijke prijsafspraken helemaal niet maken. De Nederlandse Mededingingsautoriteit zou daar een stokje voor steken.

Bovendien gaan de vervoerders niet over de regionale spoortarieven, zeggen zij. Die vallen onder de verantwoordelijkheid van de provincie.

Niet wenselijk

De vervoerders vinden één uniform spoortarief ook niet wenselijk. Ze willen "reisproducten op maat" blijven maken, zeggen ze.

De verschillende vervoerders zijn actief op trajecten door het hele land. Reizigers die onderweg moeten wisselen van treinvervoerder, moeten daarvoor nu met de ov-chipkaart uitchecken bij de één, en inchecken bij de ander. Op het nieuwe traject betaalt iemand een nieuw tarief.

Op trajecten waar verschillende vervoerders over hetzelfde spoor rijden willen de vervoerders overigens wel eenzelfde tarief hanteren. Zo willen ze voorkomen dat er concurrentie op het spoor ontstaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl