NOS NieuwsAangepast

'Fragmenten meteoriet gevonden'

Russische wetenschappers hebben fragmenten gevonden van de meteoriet die vrijdag neerkwam in de Oeral, meldt persbureau Ria Novosti. Uit het Tsjerbakoelmeer werden enkele brokstukken naar boven gehaald.

Het stuk ruimtepuin moet zo'n 7000 ton zwaar en 15 meter in doorsnee zijn geweest toen het boven het Oeralgebergte de atmosfeer binnenkwam. Door de drukgolf die volgde raakten ruim duizend mensen gewond, vooral door rondvliegend glas.

De Russische overheid denkt dat grote stukken meteoor op vier verschillende plekken zijn neergekomen in de regio rond de stad Tsjeljabinsk. In het Tsjerbakoelmeer werd vrijdag een gat in het ijs gevonden van 6 meter breed. Er werden onmiddellijk duikers het wak ingestuurd om te zoeken naar brokstukken.

Steen en ijzer

Tot nu toe slaagden de duikers er niet in grote stukken op te duiken. Wel werden enkele kleine fragmenten gevonden, die de wetenschappers toch helpen bepalen waar de meteoor uit bestond. Volgens de onderzoekers ging het om een veel voorkomende soort die vooral bestond uit steen en ijzer.

Op internet worden intussen ook veel steentjes aangeboden waarvan de verkopers claimen dat het fragmenten van de meteoriet zijn. Bewijs dat het om authentieke stukken van de ruimtekei gaat, ontbreekt daarbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl