NOS NieuwsAangepast

Eindhoven komt tot leven in A'dam

Door verslaggever Jeroen Wielaert

"Eindhoven is dood". Dat was de sombere diagnose nadat Philips een groot deel van zijn activiteiten in de stad staakte. De grote hallen kwamen leeg te staan in wat in de volksmond 'de geheime stad' werd genoemd.

In de afgelopen zes jaar is daar de nieuwe creativiteit opgebloeid van een nieuwe generatie ontwerpers. Het is een miraculeuze industriële revolutie. Reden genoeg om dat te vieren, niet in de stad zelf, maar in Amsterdam. 'Het Wonder van Eindhoven' heet de manifestatie voor het komende weekend. Hij begon op de late vrijdagmiddag met een defilé van Dafjes.

Alleen de wandeling al tussen de oude fabrieksgebouwen in de wijk Strijp is een bijzondere ervaring. In hun torenhoge robuustheid staan ze te solliciteren naar opnames voor een absurdistische film. Samen vormen ze een kolossaal erfgoed, maar ze zijn niet alleen monumentaal, want nog altijd erg functioneel.

Het experiment aangaan

Hans Robertus heeft er op de Torenallee een ruimte ingericht voor de organisatie van zijn jaarlijkse Dutch Design Week. Het evenement trekt elke herfst meer dan 200.000 bezoekers uit de hele wereld.

"Dromen is een goeie uitdrukking voor wat er hier gebeurt. Het gaat om conceptenontwikkeling, het experiment aangaan, verhalen bedenken. Ook toneel en theater. Het is goed dat een paar voormalige Brabanders hebben bedacht dat allemaal te laten zien in Amsterdam", zegt Robertus.

Lelijk

Joost van Bleiswijk en Iris van Eijk hebben een grote hal betrokken in Strijp T. Zij maken allerhande buitenissige huisjes, meubels en andere huiselijke artikelen. In heel persoonlijke ontwerpen tonen ze hun eigen persoonlijkheid. Ook in objecten voor de openbare ruimte en opdrachtwerk.

Van Bleiswijk: "Eindhoven is zo lelijk dat het enige wat je kunt doen is werken en er iets leuks van maken. Dat is één van de redenen om actief te zijn en waarom het er goed toeven is."

Overmaat van slimme mensen

In zijn eigen bakstenen hal in Strijp R werkt Piet Hein Eek onverstoorbaar door aan zijn producties die de hele wereld overgaan. Hij is bekend geworden met zijn meubels van sloophout. Hij zegt: "Je moet je als een vis in het water voelen, dus ben ik hier eerst mijn eigen omgeving gaan timmeren."

"Het is allemaal veel groter geworden, maar het blijft een vissenkom. Als de omgeving goed is, gaan mensen goed functioneren en wordt de kans op succes groter. Toen Philips weg trok was iedereen in paniek. Maar produceren kan hier toch weer wel, met een overmaat van slimme mensen. Ze maken hun dingen, realiseren hun dromen. Echt heel leuk om te zien. Daar word ik ook blij van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl