NOS NieuwsAangepast

CPB: hypotheekrente 1% te hoog

De hypotheekrentes in Nederland liggen volgens het Centraal Planbureau (CPB) gemiddeld zo'n 1 procentpunt hoger dan in de ons omringende landen. Het onderzoek is gedaan op verzoek van minister Blok voor Wonen.

Volgens het CPB zijn er drie mogelijke oorzaken. De eerste is dat er minder concurrentie is door het vertrek van buitenlandse hypotheekverstrekkers.

Ook zouden banken mogelijk een hogere rente rekenen vanwege de toegenomen risico's als gevolg van dalende huizenprijzen en de tegenvallende economische ontwikkelingen.

Geld in kas

De derde verklaring is dat Nederlandse banken volgens het CPB mogelijk meer eigen vermogen in kas willen houden dan buitenlandse banken. Daardoor lenen ze minder geld uit.

Onder normale omstandigheden heeft het weinig gevolgen als één bank besluit om minder leningen te verstrekken. Dan zijn er genoeg gezonde banken die dat gat opvullen.

Maar als alle banken tegelijk in de problemen zitten, loopt het aantal leningen veel verder terug en kan dat leiden tot een hogere rente.

1,3 procent

Eergisteren meldde Vereniging Eigen Huis (VEH) dat veel huiseigenaren inmiddels een 1,3 procentpunt hogere hypotheekrente betalen dan nodig is.

Dat zou blijken uit de door de Universiteit van Amsterdam ontwikkelde Eigen Huis Rentebarometer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl